Предности на плочест разменувач на топлина

- 2021-11-15-

Предности наплоча разменувач на топлина
1. Висока ефикасност на размена на топлина. Коефициентот на пренос на топлина на плочестиот разменувач на топлина е 3 до 5 пати поголем од оној на разменувачот на топлина на обвивката и цевката.
2. Погоден за услови за размена на топлина со мала температурна разлика. Наплоча разменувач на топлинаусвојува брановидност од шевронен, кој има добар ефект на размена на топлина и усвојува целосен процес на уредување со контраструја. Тој целосно ги отелотворува карактеристиките на заштеда на енергија и ниска потрошувачка наплоча разменувач на топлина.
3. Мал отпечаток. Структурата на плочестиот разменувач на топлина е компактна, а просторот на подот е околу 1/5 до 1/10 од оној на разменувачот на топлина со обвивка и цевки.
4. Мала тежина, тежината наплоча разменувач на топлинае само околу една петтина од разменувачот на топлина со школка и цевки.
5. Ниска цена. Поради истата задача за размена на топлина, областа за размена на топлина наплоча разменувач на топлинае многу помал од оној на разменувачот на топлина на обвивката и цевката. Ако истиот нерѓосувачки челик се користи како материјал, вкупната цена наплоча разменувач на топлинае повисока од онаа на разменувачот на топлина на школка и цевка. Ниско.
6. Не е лесно да се скалира. Течноста тече во турбулентна состојба воплоча разменувач на топлина, кој има ефект на чистење на површината на плочата.
7. Разновидна медиумска размена на топлина.Плочани разменувачи на топлинаможе да разменува топлина со три или повеќе медиуми преку средната партиција и се широко користени во технологијата за преработка на млечни производи.
8. Лесен за одржување и чистење. По отстранувањето на завртките за стегање наплоча разменувач на топлина, снопот на плочата може да се олабави, а плочите може да се отстранат за механичко или хемиско чистење. А резервните делови се евтини, и штом не успее разменувачот на топлина со школка и цевка, тешко е да се најде, а одржувањето е тешко. Во основа, тој е отфрлен и треба да се замени со нова опрема, а оперативните трошоци се исклучително високи.
плоча разменувач на топлина