Начин на чистење на разменувач на топлина на плочи

- 2021-11-15-

Начин на чистење наплоча разменувач на топлина
1. Кисела: Користете течност за мариноване и нечистотии како бигор за да реагирате, што е погодно за подоцнежниот процес.
2. Алкално перење: Примената на алкално перење за отстранување на органски соединенија и дамки од масло и за омекнување на нечистотијата го олеснува отстранувањето. Времето е помеѓу 10-24 часа, а температурата обично е 85 степени Целзиусови. Во исто време, локалните нечистотии се одземаат од површината.
3. Неутрализација и пасивација; средството за пасивација се користи за формирање на пасивационен филм на површината на металот.
4. За плакнење, течноста за плакнење се комбинира со јоните на железо кои остануваат во системот за да се намали содржината на [Fe2+/Fe3+], со цел да се подготви за пасивација, за да се спречи враќањето на 'рѓата на металот на опремата.
5. Исплакнете со вода по алкално перење: за да се отстрани преостанатиот алкален раствор за чистење и да се генерираат растворливи материи.
6. Плакнење со вода по мариноване: За да се отстрани преостанатата киселина и цврстите честички што паѓаат, истовремено отстранете ја секундарната 'рѓа што се појавува за време на плакнењето со вода.
7. Испирање на вода и тест за притисок во системот: Испирање на вода и тест на притисок се користат за отстранување на пепел, тиња, метални оксиди и нечистотија во системот, а стапката на проток е помала од 0,3 метри.
плоча разменувач на топлина