Процедури за ремонт на разменувач на топлина на плочи

- 2021-11-15-

Процедури за ремонтплоча разменувач на топлина
1. Чистење на чинии:
(1) Чистата површина на плочата без оксиди е неопходен услов за да се обезбеди затегнатост. Кога термичката ефикасност наплоча размена на топлинаr е значително намален и падот на притисокот е значително променет, нечистотијата е сериозна, а плочите треба да се расклопат и исчистат.
(2) Кога го чистите жлебот за заптивање, подигнете ја машината за перење со шрафцигер, нежно извадете ја (или лесно испечете ја на задната страна, но избегнувајте промена на бојата на металот), а потоа откинете ја. Користете ацетон метил течност или други кетонски органски растворувачи за чистење на затворениот резервоар.
(3) Исчистената даска треба прво да се исплакне со чиста вода, а потоа да се исуши со чиста крпа. На таблата не се дозволени туѓи честички или влакна.
2. Откако ќе проверите и потврдите дека обемот на работа е исчистен, внимателно проверете ги плочите. Постојат три методи на проверка:
(1) Метод на боење: проверете со средство за боење;
(2) Метод на пренос на светлина: извор на светлина се поставува на едната страна од плочата, а луѓето проверуваат од другата страна;
(3) Метод за тестирање на едностран притисок: Едностран тест на притисок на вода до 0,35 MPa (притисок на мерач), ако има вода на многу ниско место од другата страна, брзо проверете ја влажноста на плочата. За проверка се користи методот на пренос на светлина, кој ги има предностите на практичноста и ниската цена, и е погоден за проверка на нови и стари плочи.
3. Вметнување на дихтунзи: Користете лепило или силно лепило за рамномерно да го премачкате слојот на дното на жлебот за заптивање, а потоа ставете го заптивката во жлебот за заптивање, залепете го рамномерно, притиснете го, исушете го природно или загрејте го до 100° Сува на -120°C два часа. Проверете еден по еден за да видите дали вклопувањето е рамномерно и отстранете го вишокот на врзување
4. Карактеристиката на плочата-плоча размена на топлинаr процесна комбинација е: ако течноста влезе од дупката на левиот агол на плочата, таа секогаш ќе излезе од дупката на левиот агол на плочата, и обратно. При монтажата, потребно е правилно да се разликуваат таблата A и B, со страната на леплива подлога на листот како напред, да се разликува според насоката на жлебот за пренасочување и да се постави жлебот за пренасочување во одредена насока како плочата А. , потоа жлебот за пренасочување Таблата во другата насока е таблата B, но на таблата нема ознака.

5. Тест за притисок на вода: Направете четири слепи плочи според големината на прирабницата на цевката, заварете ги на влезот и излезот и заварете ги цевките на плочите за да го поврзете компресорот со разменувачот на топлина. Инсталирајте манометар што ја поминал верификацијата и е во периодот на важност на влезот и излезот. Опсегот на манометарот треба да биде двапати поголем од испитниот притисок.

Plate Heat Exchanger