Функција на компоненти на разменувач на топлина на плочи

- 2021-09-15-

Функција наплоча разменувач на топлинакомпоненти
Плочен разменувач на топлина е еден вид уред за размена на топлина што се користи во опремата за индустриско производство. Генерално е составен од неколку главни компоненти, така што неговото функционирање исто така се завршува преку соработка на овие компоненти, а неговите компоненти имаат различни Функциите за употреба исто така играат своја употребна вредност на различни позиции.
1. Фиксна плоча под притисок: не контактирајте со течност, затегнете ја дихтунгот со завртки за стегање за да обезбедите запечатување.
2. Заптивка за заптивање: спречете ја синтезата или истекувањето на течноста и распоредете ја меѓу различни плочи.
3. Заптивка за размена на топлина: да обезбеди канал за среден проток и површина за размена на топлина.
4. Преземање и прирабница: обезбедете влез и излез за течност.
5. Горни и долни водилки: издржете ја тежината на плочите и обезбедете ја големината на инсталацијата, така што плочите ќе се лизгаат меѓу нив. Водечките шипки се обично подолги од групата плоча за размена на топлина за да се олабават завртките за стегање и да се лизгаат плочите за проверка и чистење.
6. Уред за тркалање: овозможете подвижната плоча за компресија или средната преграда да се лизга на горните и долните водилни прачки за склопување, расклопување, проверка и одржување.
7. Преден столб: поддржете ја тежината и направете го целиот разменувач на топлина интегриран.
8. Подвижна плоча за компресија: усогласена со фиксна плоча за компресија, може да се лизне на водилката за да го олесни склопувањето, расклопувањето, проверката и одржувањето.
9. Завртки за стегање: компресирајте ја групата на плочи за да се обезбеди интегритет и запечатување и заменете ја заптивката во секое време.
10. Средни прегради: Средните прегради се инсталираат на различни позиции помеѓу фиксната плоча за компресија и подвижната плоча за компресија, така што еден уред може да ракува со повеќе медиуми во исто време и да врши операции во повеќе фази.
плоча разменувач на топлина