Еве неколку клучни точки за дихтунзите на плочестите разменувачи на топлина.

- 2023-06-13-

Заптивка за изменувач на топлина е компонента што се користи во плочестите разменувачи на топлина за да обезбеди цврсто и без протекување заптивка помеѓу плочите. Плочаните разменувачи на топлина се состојат од низа плочи кои се наредени во наизменични слоеви за да создадат канали за проток за две течности. Дихтунзите се поставени помеѓу плочите за да се осигура дека течностите остануваат одвоени и не се мешаат.

Материјал: Дихтунзите за изменувачи на топлина на плочи обично се направени од еластомери како што се нитрил (NBR), EPDM (етилен пропилен диен мономер) или Viton (флуороеластомер). Изборот на материјалот за заптивка зависи од работните услови, вклучувајќи ја температурата, притисокот и течностите што се обработуваат.

Функција на запечатување: Примарната функција на дихтунгот е да создаде сигурна заптивка помеѓу плочите, спречувајќи секаква вкрстена контаминација или истекување помеѓу каналите на течноста. Дизајнот и материјалот на дихтунгот се внимателно избрани за да ги издржат работните услови и да обезбедат долгорочни перформанси на запечатување.

Видови заптивки: Постојат различни типови на плочести дихтунзи за разменувачи на топлина достапни за да одговараат на специфични апликации. Некои вообичаени типови вклучуваат дихтунзи со прицврстување, залепени дихтунзи и дихтунзи со прицврстување. Изборот на типот на заптивка зависи од фактори како што се леснотијата на инсталација, барањата за одржување и дизајнот на разменувачот на топлина.

Одржување и замена: Дихтунзите на разменувачите на топлина на плочите може да доживеат абење и кинење со текот на времето, што ќе доведе до потенцијално истекување или намалени перформанси. Редовната проверка и одржување се неопходни за да се осигура дека дихтунзите се во добра состојба. Ако дихтунгот се оштети или истроши, треба веднаш да се замени за да се одржи ефикасноста и интегритетот на разменувачот на топлина.

Компатибилност: При замена на заптивка, од клучно значење е да се обезбеди компатибилност со специфичниот модел на разменувач на топлина и барањата за материјалот на дихтунзите. Различни производители може да имаат сопствен дизајн на дихтунзи, па затоа се препорачува да се добијат дихтунзи од производителот на оригинална опрема (OEM) или овластени добавувачи за да се обезбеди соодветно вклопување и перформанси.

Инсталација: Правилната инсталација на дихтунзите е од клучно значење за да се постигне сигурна заптивка. Следењето на упатствата и препораките на производителот за процедурите за вградување на дихтунзи, вредностите на вртежниот момент и секвенците на затегнување е важно за да се избегнат потенцијални проблеми и да се обезбеди ефективно заптивање.

Важно е да се напомене дека заптивките на разменувачите на топлина се специфични за секој модел и производител на разменувач на топлина. Затоа, препорачливо е да се консултирате со нас или со стручно знаење при изборот или заменувањето на дихтунзите за да се обезбеди компатибилност и оптимални перформанси.