Кои се главните чекори за повторна употреба и замена на гумената гарнитура со разменувач на топлина GEA VT405 за пастеризација на млеко?

- 2022-03-11-

Главните чекори на повторна употреба и замена наGEA VT405 Разменувач на топлина Гумена заптивка за млекоПастеризација:

1. Инспекција и чистење на плочите на разменувачот на топлина пред повторна употреба:

1. Проверете ја дебелината на ѕидот на разменувачите на топлина и цевките кога постои сомневање за 'рѓа;

2. Отстранете ги застарените заптивки и користете киселина и алкали за хемиско чистење според различна нечистотија, а површината на исчистените делови нема да биде кородирана од хемиски средства;

3. По хемиското чистење, користете уред за дување под висок притисок за темелно да го отстраните хемискиот медиум што останува на површината на плочата на разменувачот на топлина и во цевководот;

4. Премачкајте ја плочата на разменувачот на топлина со флуоресцентно средство за тестирање, проверете дали има мали пукнатини и отвори за корозија под зрачење на ултравиолетова светлина и повторно исчистете ја.

5. Исто така, неопходно е да се фокусирате на проверка на состојбата на жлебот за заптивање и да го поправите доколку е потребно.

2. Инспекција и чистење пред повторна употреба на гумената гарнитура со разменувач на топлина GEA VT405 за пастеризација на млеко:

1. Проверете дали површината на дихтунгот е обоена со други нечистотии освен гума. Ако го има, мора да се отстрани, а заптивката не смее ни малку да се оштети;

2. Внимавајте дали заптивката има очигледна вдлабнатина или локалната дебелина е очигледно потенка од вкупната дебелина. Доколку се најде таков феномен, ве молиме отстранете го целосно;

3. Споредете го заптивката со жлебот на заптивката и набљудувајте дали должината е пократка од 8 mm или должината е 3 mm подолга од жлебот на дихтунгот. Ако најдете таков феномен, отстранете ги сите.

4. За заптивката за лепило, преостанатите супстанции ќе бидат целосно отстранети, а повторното лепило ќе се користи за повторно поврзување. Со цел да се постигне најдобар ефект на сврзување.